DATE: 1987


The original house in this rustic canyon stood as an architectural experiment which was abondoned. It was decided that the house was to be rebuilt and reshaped. The existing condition was adapted to tive a homogenous appearance, create a sense of privacy beyond the threshold and to extend the house towards a family environment.

All arrival and motor activities were oriented to the front of the house where an entry garage and public arrival area were condensed into a "Motor Court" forming the public side. In the back, the remnants of the old building becomes visible; partly diguised, they form the foundation upon which the order of the new home is built. While the public side appears closed and fortress-like, the back side opens to the pool, exploring the inner configurations of the newly planned organization.

The additions made the once disconnected complex into a complete whole, creating bridges, stairs, walkways and various connections to form new relationships within the building. The connecting elements are open and lofty to expose the previous existence within the interior. As a house within a house, the past becomes the foundation upon which the new is built. The bedrooms are still where they were (they are only enlarged) and the living is still where it was, only the cars have moved out of the kitchen and into the new wing.

The materials for the interior and exterior walls are stucco and plaster, grey and yellow. The front facade is a green stained sidingand the supporting wall is made of red and grey concrete block. In the higher elevations the house becomes seemingly lighter in shape and material. The bedroom wing is topped off with a pergola like structure serving as a studio.

CLIENT: John Whitney

DESIGN TEAM: Mark Mack, Hassan Afrooknteh, Klumars Redjoo, Wooi-Cheng Choong, Janet Cross

CONSULTANTS: Martin Gantman Studio (Structural Engineers), Warm Floors (Mechanical), Beta Associates (Energy), Rick Fisher (Landscape)

CONTRACTOR: John Whitney