TRAUB RESIDENCE



LOCATION: KETCHUM, IDAHO

DATE: 1994

PROGRAM: SINGLE FAMILY RESIDENCE

SIZE: 3900 SF



A vacation house on a large, heavily wooded lot on the flanks of the Sawtooth mountains, in Sun Valley, Idaho. The client asked not for a country villa, but for a more urban house, treating the surrounding woods as if they were urban neighborhoods.This scheme tries to capture the view to the mountains, and combines the personal memories of Austrian spartan ski lodges with the extra ordinary private site. The plan is compact and multi-level, dropping down in layers from the street toward the lower level of the site. The composition turns on a central, circulation core of staircases from which the rooms pinwheel off on several different levels. This parti, as in previous houses is also realized in section, and derives from Loos's Raumplan schemes, but here it is interpreted in a more relaxed, and somewhat Californian language. The metal roof, for example, is sloped and hipped in several directions to suggest the varied levels of the house, but it is also a variation on the simple sheds so characteristic of the western United States. The wood siding is transformed into an extraordinarily expressive medium by staining it different colors, setting it in different directions, and using units of different gauges. The materials use remains simple and straightforward, but through coloring are brought to new levels of eloquence.

CLIENT: Barry & Marjorie Traub





BALCONY

BALCONY

BALCONY

IN THE SNOW

IN THE SNOW

IN THE SNOW

FRONT DOOR

FRONT DOOR

FRONT DOOR

VIEW THROUGH THE TREES

VIEW THROUGH THE TREES

VIEW THROUGH THE TREES

FLOOR PLAN

FLOOR PLAN

FLOOR PLAN

INTERIOR VIEW

INTERIOR VIEW

INTERIOR VIEW

STAIRS

STAIRS

STAIRS

LIVING ROOM

LIVING ROOM

LIVING ROOM

SKYLIGHT

SKYLIGHT

SKYLIGHT