KNIPSHILD RESIDENCE



LOCATION: GLEN ELLEN, CA

DATE: 1985

PROGRAM: SINGLE FAMILY RESIDENTIAL

SIZE: 3450 SF



Sitting on a madrone-covered hill overlooking the Sonoma Valley, the house has a rose-tinted, symetrical facade that conceals an airy interior open to the view and the south. All spaces on the ground floor orient to the lap pool, which sits on a plinth and forms a border between man-made and natural environments.

The two seemingly detached volumns connect with a cross-corridor, and each has a stairway to the second floor. On this level, the master bedroom and library are separated from the guest bedroom by a terrace. On the public side, the closed front emphasizes mass and solidity, while the private pool side is open to view and air by windows and doors.

CLIENT: Charles Knipshild

DESIGN TEAM: Mark Mack, Andrew Batey

Progressive Architecture, January 1984 (citation)

Alaska Magazine, March 1985 “New Place Like Home”

Le Journal de la Maison, June 1985 “La Maison d’un Vigneron”

Progressive Architecture, July 1986 “Basic’s Back” Image Magazine, July 6 1986 “Summer Places”

Metropolitan Home, August 1986 “The New Primitive”

Building Ideas, Fall 1987 “New Under the Sun”

Ville Giardini, January 1989 “Il Colonnata Come Frammento”

Ambiente, May 1988 “Bay Style Oder: Wilkommen in Mack Country” KNIPSCHILD+HILDERBRANDT

Schwimmbad & sauna, August/September 1989 “Freibad Mit Femblick”

Casa Da Campagna, 1999





TERRACE VIEW

TERRACE VIEW

TERRACE VIEW

LIVING ROOM

LIVING ROOM

LIVING ROOM

KITCHEN

KITCHEN

KITCHEN

BATHROOM SKYLIGHT

BATHROOM SKYLIGHT

BATHROOM SKYLIGHT

STAIR UP

STAIR UP

STAIR UP

VIEW FROM REFLECTING POOL

VIEW FROM REFLECTING POOL

VIEW FROM REFLECTING POOL

VIEW FROM BELOW

VIEW FROM BELOW

VIEW FROM BELOW

FRONT ELEVATION

FRONT ELEVATION

FRONT ELEVATION

AIRBRUSH RENDERING

AIRBRUSH RENDERING

AIRBRUSH RENDERING