GRIFFIN-SCHWARTZ GUEST HOUSE



LOCATION: GLEN ELLEN, CA

DATE: 2009

PROGRAM: GUEST HOUSE

SIZE: 830 SF



As an addition to the original Batey&Mack design from 1984, the new owners wanted to add a simple guest house on the property. This project was originally designed as a prefabricated structure to be imported from Austria, but ended up being built with locally available, prefabricated SIPs panels because of difficulties with approval of the imported structure.

This elevated box rests on a simple steel frame and is gently cut into the landscape using a CMU retaining wall. The elevated structure allows parking for three cars and a workshop at grade with the simple box hovering over head. The guest house contains a single bedroom, one bath, and an exercise room with separate access from the hillside. The structure is carefully sited between an existing landscape of mature oak trees and enjoys a breathtaking view of Jack London's Estate Park. The owner also added a series of outdoor sculptures, including one of Jun Kankeo's Dangos, in addition to new landscaping.

CLIENT: Jerry Griffin & Janice Schwartz

DESIGN TEAM: Mark Mack, Carlos Florez, Alia Hasan, Matt Bean

CONSULTANTS: Ingraham/DeJesse Associates (Structural), David Sandine (Civil), Chandler & Chandler (Landscape), South Bay Energy Consultants (Title 24)

BUILDER: Redhorse Constructors

PRODUCTS: Josko (Windows/Doors), Premiere Building Systems (SIPS), SWISSPEARL (Cladding)





UPDATED BATEY MACK DESIGN FROM 1984

SECTION

SECTION

FRONT VIEW

UPDATED BATEY MACK DESIGN FROM 1984

RENDERING

RENDERING

RENDERING

VIEW FROM BACK

VIEW FROM BACK

VIEW FROM BACK

UPPER FLOOR PLAN

UPPER FLOOR PLAN

UPDATED BATEY MACK DESIGN FROM 1984

FRONT VIEW

FRONT VIEW

SECTION

UPPER FLOOR PLAN

VIEW FROM DRIVEWAY APPROACH

VIEW FROM DRIVEWAY APPROACH

VIEW FROM DRIVEWAY APPROACH

VIEW FROM SIDE

VIEW FROM SIDE

VIEW FROM SIDE

VIEW THROUGH TREES

VIEW THROUGH TREES

VIEW THROUGH TREES

VIEW FROM GARDEN

VIEW FROM GARDEN

VIEW FROM GARDEN