DATE: 1979


SIZE: 2000 SF

On a remote site in undisturbed terrain, this small house responds to the client's request for a simple, camp-like accomodation with a recessive visage, economical in cost, maintenance and energy requirements. The solution is a subterranean scheme: from the slit in the landscape, an ordered, rationalistic facade emerges, emphasizing the contrast between the earth and the man-made artifact that it contains. The facade is simple, but an obvious example of 20th century construction technique: concrete block and industrial steel sash doors. The hillside roof of grass is punctured by typical state-of-the-art skylights, signs of life beneath. An outer facade of columns is set to support a timber trellis for a grape arbor, a primitive shading device. An inner facade behind the skylit alley lets natural light into the wet rooms and storage area buried into the ground. It is a house within a house on a metaphorical little street.

CLIENT: Mab Asuforty

DESIGN TEAM: Mark Mack, Andrew Batey

CONSULTANTS: Leisel Eisele (Landscape), H.H. Wang (Structural Engineer)

PHOTOGRAPHY: Henry Bowles, Jr.

Progressive Architecture, June 1981

GA Houses #10, 1983