BAUM RESIDENCE



LOCATION: BERKELEY, CA

DATE: 1988

PROGRAM: RENOVATION/ADDITION

SIZE: 5400 SF



The existing concrete and heavy timber structure perches on the top of the panoramic hill of Berkeley and is in alignment with the Bay Area's spiritual Mount Tamalpais. The maverick builder of this primitive yet powerful construction created a main room with a dramatic view angle by sloping the roof towards the view and cantilevering the floor beyond the picture windows to achieve a significant view towards the ocean and overlooking the three bridges of the Bay.

The addition makes the house a family environment. Two wings on either side of the existing structure create an interior court with a private lawn for family play. Towards the view, terraces and patios emphasize the axis of the existing concrete wall on which heavy timber beams are suspended.

The functions of the house are grouped by use and are expressed as different masses. The garage with guest quarters above serves as the barrier between the public and the private realm. The centrally-located kitchen and family room on the south side are under one roof, separated from the garage/guest building through the entry which is the extension of the flow through the house. The private sleeping areas and the bathroom are on the northern part of the interior courtyard opening to extensive views over the Bay. The bath area is built against the existing concrete retaining wall in a conscious attempt to recapture the primitive elements of the site.

The construction emphasizes the new and the old, again working with the existing concrete and heavy timbers while the new wood constructions are exaggerated in their yellowness. For the new concrete walls, similar board forms are used to continue the tradition of the house as a primeval place of shelter and the emotional pleasure of tactile and visual stimulation.

CLIENT: Jim and Laura Baum

DESIGN TEAM: Mark Mack (Principal), Leigh Sata (Project Architect), Shaun Weston, Christine Macy

PROJECT TEAM: Eric Carlson, Janet Cross, Wooi-Cheng Choong

CONSULTANTS: Vickerman/Zachary/Miller, Ken Hughes, Arlene Lombardi (Structural Engineers), Warm Floors (Mechanical Engineers), Subsurface Consultants (Soils), Energetic Systems (Energy), Topher Delaney Landscape (Landscape), Linda Parrish (Millwork), Hugh Fite (Millwork Finish), Buddy Rhodes (Countertops)

BUILDER: Van/Catlin Construction Company, Ed Van



Sunset Magazine, March 1989

Progressive Architecture, December 1988

GA Houses 24, October 1988



ELEVATION

ELEVATION

ELEVATION

ELEVATION

PERSPECTIVE

PERSPECTIVE

PERSPECTIVE

PERSPECTIVE

PERSPECTIVE

PERSPECTIVE

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

SITE PLAN

SITE PLAN

SITE PLAN

AIRBRUSH RENDERING

AIRBRUSH RENDERING

AIRBRUSH RENDERING

AERIAL VIEW

AERIAL VIEW

AERIAL VIEW

CORNER VIEW

CORNER VIEW

CORNER VIEW

COURTYARD

COURTYARD

COURTYARD

VIEW FROM STREET

VIEW FROM STREET

HALL

BATH WALL

BATH WALL

VIEW FROM ENTRY

VIEW FROM ENTRY

VIEW FROM ENTRY

BATH

CABINETRY

CABINETRY

CABINETRY

DINING

DINING

DINING

ENTRY

ENTRY

ENTRY

HALL

HALL

KITCHEN

KITCHEN

KITCHEN

BATH WALL

WINDOW VIEW

WINDOW VIEW

WINDOW VIEW

MODEL

MODEL

MODEL

VIEW FROM STREET

BATH

BATH

ELEVATION

ELEVATION