AB/BRO



LOCATION: VENICE, CA

DATE: 2007

PROGRAM: LIVE/WORK RESIDENCE

SIZE: 4900 SF



The owner wanted to build a large, single occupancy live and work space on the fashionable Abbot Kinney Blvd, which has quickly become the commercial center of Venice Beach. Since the city zoning code started to allow artist-in-residence with a reduced parking requirement, this building typology has become very popular in this eclectic beach community.

This building takes advantage of the commercial zoning zero setback allowance to utilize the majority of site area while still providing a large central courtyard and open terraces in order to loosen the density on the site. Similar to the Abbot Kinney Lofts, the building reinforces the urban street edge and creates a colorful and expressive architectural presence on the corner. While many previous designs explored the use of color and shape, this project attempts to create simple planar exterior surfaces that can be cut out to create colurful voids carved from the building's mass.

DESIGN TEAM: Mark Mack, Carlos Florez

CONSULTANTS: Parker-Resnick (Structural), South Bay Energy Consultants (Title 24), Methane Specialists (Methane Investigation)

PHOTOGRAPHER: Anna Blau





SIDE VIEW

SIDE VIEW

DINING ROOM

SIDEWALK VIEW

STAIR DETAIL

DINING ROOM

SIDE VIEW

FRONT CORNER

FRONT CORNER

FRONT CORNER

KITCHEN/LIVING

KITCHEN/LIVING

KITCHEN/LIVING

SIDEWALK VIEW

SIDEWALK VIEW

STAIR DETAIL

STAIR DETAIL

DINING ROOM

FRONT STAIRS

FRONT STAIRS

FRONT STAIRS

BALCONY ABOVE

BALCONY ABOVE

BALCONY ABOVE

SIDE ELEVATION

SIDE ELEVATION

SIDE ELEVATION

MASTER BATHROOM

MASTER BATHROOM

MASTER BATHROOM

VIEW FROM STREET

VIEW FROM STREET

VIEW FROM STREET

KITCHEN

KITCHEN

KITCHEN

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN