MONTALVO ART STUDIOS



LOCATION: SARATOGA, CALIFORNIA

DATE: 1998

SIZE: 2500 SF

PROGRAM: ARTIST STUDIOS



For two Artist cottages at Montalvo the pinwheel house idea was transformed into an environmentally responsive and comfortable work-shed in the pastoral landscape of Saratoga. Open to breezes and to views, the cottages reconfirm the quintessentially Californian condition of living in the open air; light and easy constructions float over the sloping landscape. The large, essentially one room studios offer the possibility of division within and expansion without. The cottages are connected with the landscape through a series of transformations; the large sliding walls and louvered sun controls manipulate the occupant's experience of the immediate landscape surrounding the cottages. A new prefabricated panel system, R-Control Panels, is used to build both roof and wall construction. The foundation system and retaining walls are conventional concrete and CMU with permeable pavers in the areas surrounding the cottages. Future amendments to the cottages, solar collectors on the south oriented roofs and/or solar voltaic panels will complement the already efficient

design.